Tedavi Oranı Oldukça Yüksek Olan Testis Kanseri Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

Testis kanseri nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur? Kendi kendine testis muayenesi ile erken teşhisin mümkün olduğu testis kanserine dair merak edilenler.
Tedavi Oranı Oldukça Yüksek Olan Testis Kanseri Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

genellikle genç erkeklerde tek veya iki testiste birden görülebilen, 20-40 yaş arasındaki erkeklerde en sık görülen kanser türüdür testis kanseri. 

hayatta kalma oranları inanılmaz yüksektir ve günümüzde en kolay tedavi edilebilen kanserlerden biri olma özelliğine sahiptir. eğer testis dışına yayılım yoksa, 5 yıllık hayatta kalma oranı %99'dur. (yayılım olduğunda bile ki bu çok nadir bir durumdur, bu oran en fazla %70'lere kadar düşmektedir ve bu diğer kanserlere kıyasla çok yüksek bir orandır). en kötü olasılık olan yayılımda bile kemoterapiye ciddi oranda yanıt vermektedir.

testis kanserinin semptomu olabilecek durumlar

* testiste ağrılı veya ağrısız kitle
* testiste kızarıklık
* alt karın veya skrotumda keskin ağrı
* testiste ağırlık hissi
* meme büyümesi (jinekomasti)

bunlardan biri veya birkaçının görülmesi sizde testis kanseri olduğu anlamına gelmiyor tabii ki; epididimit, orşit, varikosel, hematosel gibi bazı testis hastalıklarının belirtileri de bunlara uyuyor fakat bir doktora görünmenizde fayda var.

tedavi

tedavisinde cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri kullanılıyor. eğer kanser tek bir testisteyse tedavi sonrasında fertilite kaybı olmuyor ve çocuk sahibi olabiliyorsunuz. fakat kemoterapi ve radyoterapi sperm sağlığını negatif etkileyeceği için yine de en garanti yöntem tedavi öncesi sperm bankasına bağışta bulunmanız.

testis kanserini önlemek pek mümkün değil; bilinen birkaç risk faktörü olsa da testis kanseri tanısı alan pek çok erkek bu risk faktörlerinden hiçbirini barındırmıyorlar.

bilinen majör risk faktörleri

* inmemiş testis
* ailede testis kanseri öyküsü

fakat bunlar önlenebilecek şeyler değil ve tanımlama için de yeterli değil. bu yüzden en faydalı şey kanser geliştikten sonra erken tanı. düzenli olarak kendi kendine testis muayenesi yaparsanız, erken yakalayabilir ve en az negatif sonuçla bu hastalığı atlatabilirsiniz.

ayrıca, testis kanserinde spesifik bir maddenin vücuttaki yüzeyi düzeliyor ve bu madde gebelik sırasında kadınlarda yükselen madde ile aynı. espri amacıyla veya merak ettikleri için gebelik testi yapan ve sonuç pozitif çıkınca doktora giden, bu şekilde testis kanseri teşhisi alan insanlar mevcut.

kendi kendine testis muayenesi (kktm) nasıl yapılır?

* kktm'yi ayda bir kere, ılık veya sıcak duştan sonra aynanın karşısında veya duş sırasında yapmalısınız. skrotum sıcakla gevşediği için daha sağlıklı ve etkin bir muayene yapmış olursunuz.

* öncelikle testisleriniz üzerinde herhangi bir kızarıklık ve şişlik olup olmadığını kontrol edin.

* her testisinizi iki elinizi birden kullanarak muayene etmelisiniz. işaret ve orta parmaklarınızı testisin altına, başparmaklarınızı ise testisin üzerine koyun, yavaşça testisinizi yuvarlayın. testis yüzeyinde düzensizlikler, şişlikler, çıkıntılar olup olmadığını kontrol edin. bunu diğer testisiniz için de tekrarlayın.

* bir testis (genellikle sağ testis) diğerinden biraz büyük olabilir, bu normaldir.

* testisinizin arka tarafında, yumuşak ip benzeri bir yapı olan epididimis bulunmaktadır, birkaç muayene içinde eliniz onun hissiyatına alışacaktır, onu şüpheli bir kitle ile karıştırmayın.

* testisinizde rek değişimi, kızarıklık, ağrı, şişlik/kitle, deri yapısında değişiklik veya kasık bölgenizde ağrı hissediyorsanız lütfen en kısa zamanda doktora başvurun.

* testisinizdeki her şişlik/kitle kanser olmayabilir ama bir farklılık hissettiğiniz anda doktora gitmenizde fayda var.

ayda bir kere yapacağınız ve kısa süren bu muayene, sağlığınız için çok önemli bir katkı olacaktır, lütfen düzenli kontrollerinizi yapın.