Tesla Motors, Yeni Fabrikasını Neden ABD Yerine Çin'e Kuruyor?

Elektrikli araç üretiminde önemli şirketlerden Tesla Motors CEO'su Elon Musk'ın Çin'de fabrika kurmak istediği bir süredir biliniyordu. Geçtiğimiz gün Musk, fabrikayı Çin'in Şangay kentine kuracağını ve yılda 500 bin araç üretmeyi hedeflediğini kamuoyuna duyurdu. ABD-Çin ticaret savaşının yaşandığı bir dönemde bunun ilginç bir hamle olduğu kesin.
Tesla Motors, Yeni Fabrikasını Neden ABD Yerine Çin'e Kuruyor?
Şangay belediye başkanı Ying Yong ve Elon Musk.


tesla'nın çin'de fabrika kurması, çin'e sürekli gidip gelen biri olarak çok olağan bulduğum durum

çin hükumetinin elektrikli araç konusunda inanılmaz kesin bir yönelimi ve ciddi teşvikleri var. ülkedeki 30 yerli araba imalatçısı firmanın 10 tanesi elektrikli araç üretiyor. trafikteki otobüsler içinde de dönüşüm yaşanıyor. trafikte çok sayıda elektrikli otobüs görmeniz mümkün. özellikle shenzhen bölgesinde, taksilerin neredeyse tamamı, çinli byd firmasının ürettiği elektrikli araçlar. tesla da çok yaygın olmamakla birlikte ülkede ilgi gören bir marka.


çin, üretim yoğunluğu ve geniş nüfus dağılımı nedeniyle ciddi enerji açığı olan bir ülke

bu nedenle şi, son çkp kongresinde "şi'nin yolu" olarak tanımlanan stratejisinde alternatif enerji kaynaklarıyla ülke ihtiyacının en az %40'ını karşılamayı önerdi ve bu yolda ilerliyor. amaç enerji açığını kapatmak. bu nedenle ülkede şu an güneş enerjisi çok aktif kullanılıyor.

çin'in jiangsu bölgesindeki güneş enerjisi panelleri.

şahsen konuştuğum çinlilerin tamamı, şi'yi öve öve bitiremiyorlar

dahası önceki yıllarda bu ülkeye gittiğimde, adamlar kendilerini afrika'daki herhangi bir ülkeden daha güçlü gördüklerini belirtir bir davranış sergilemiyorlardı. ancak son gidişimde artık çinlilerde, "biz büyük gücüz" algısının oluştuğuna tanık oldum. bu yüzden şi çok ciddi destek görüyor.

2013'ten beri görev yapan çin devlet başkanı şi cinping.

ayrıca şi, dışa açılım konusunda da kendisi eskilere nazaran hayli ılımlı biri

bununla birlikte çok dengeci bir adam ve herhangi bir ülkeye bağımlılığı ülke için en ciddi tehdit olarak görüyor. bugün tesla'ya bu şekilde bir izin verilmesinin ardından mutlaka know-how paylaşımı ve abd ambargosunu, yatırım ve üretimi doğrudan çin'e taşımak yoluyla verilen zekice bir yanıt vardır. ki zaten hali hazırda çin'de elektrikli oto bataryası üretiminde çok güçlü firmalar da mevcut.

çin'deki bir otomobil montaj hattı.

Türkiye İçin de Bir Hayli Kritik Olan Ekonomik Kaos: ABD-Çin Ticaret Savaşları


ABD-Çin Ticaret Savaşı, Avrupa Birliği İçin Stagflasyon Riski Getirir mi?