Türkiye, Amerika Kıtasında Olsaydı Nasıl Bir Ülke Olurdu Sorusunun Cevabı: Meksika

Meksika ile Türkiye arasında binlerce kilometrelik bir mesafe olsa da iki ülke birbirine epey benziyor.
Türkiye, Amerika Kıtasında Olsaydı Nasıl Bir Ülke Olurdu Sorusunun Cevabı: Meksika

sadece yucatan yarımadası'nı gezmiş biri olarak söyleyeceğim: meksika, türkiye'nin ruh ikizi. şöyle ki:

1. dinin önemi

başımı ne yana çevirsem duvar içlerine oyulu meryem, isa figürleri. nüfusun %80'den fazlası katolikliğini doya doya yaşıyor.

2. trafik

tam bir keşmekeş. şehir içinde karşıdan karşıya geçebilmek bir risk. dolmuş var. biraz külüstür ama şehir içinde saatte 100'le gidiyor. halk otobüslerinde klip yayını yapılan lcd ekranlar var. klipler müzikal ve görsel kalite olarak ismail yk tadında.


3. yapılaşma

oldukça çarpık. maya kalıntısının dibine oteller dikilmiş. kolonyal döneme ait olmayan hemen hemen bütün binalar zevksiz. küçük kasaba ve köylerde insanlar barakalarda veya gecekondudan hallice evlerde yaşıyor. alt geçitler banyo fayansıyla kaplı. mimarı öneme sahip ev ve binalar çürümeye terk edilmiş.


4. tarihi miras ve doğal güzellikler

mezo-amerikan kültürlere ait sayısız ve muhteşem kalıntı var. bunların bir kısmı çok güzel korunup müzeleştirilmiş, bir kısmı ise kaderine terk edilmiş. bembeyaz kumsallar ve tertemiz mavi sulardan müteşekkil kıyılar cennet gibi.

5. mutfak

en yaygın malzemeler domates, biber, soğan. ekmekler anadolu'da yediklerimize çok yakın. acıyı ve eti seviyorlar.

6. aşık ve yorgun yüzler

turistik yerler haricinde insanların yüzleri hayatın izleriyle dolu. herkes kendi ekmeğinin derdinde. yüzlerde yaşam sevinci okunmuyor.

7. yapışkan satıcılık ve turist kazıklama

çarşıda gezerken yakanı bırakmayan satıcılar iki dakikada 1000 pesodan 100 pesoya serbest düşüş yapabiliyor. aynı ürünü 5 metre ötede 25 pesoya bulabiliyorsun. dolmuşçu, başka arkadaşı da nasiplensin diye gideceğin yere uzakta bir yerde seni indirip öndeki arabaya bindirebiliyor.


8. sokak hayvancılığı

kedi ve köpeklerin yanı sıra iguanalar da cirit atıyor.


9. fakirlik

insanların giyiminden, yaşadıkları evlerden, kullandıkları arabalardan her türlü belli oluyor.


10. ucuz işgücü

ben demiyorum, bloomberg diyor.

11. amerikan etkisi

best buy, costco, office depot, wal-mart, target gibi büyük mağazaların yanında sayısız amerikan restoran/kafe zincirleri meksikalıları tüketmeye çağırıyor.

12. otogar gerçeği

şehirlerarası yolcu taşımacılığı daha ziyade otobüsle yapılıyor. trenle ulaşım ülkenin batısında mevcut. ama şimdi hakkını yemeyelim, başkent mexico city'nin metro ağı new york'tan sonra kuzey amerika'da en büyük ikinci sistem. otogarlar atmosfer olarak bir esenler'den, bir aşti'den farksız. birinci sınıf otobüsler a noktasından b noktasına non-stop giderken, ikinci sınıflar köylerin/kasabaların içinden geçip yolcu ala ala varış noktasına ulaşıyor. "x yolcusu kalmasın" diye bağıran muavine rastlamak mümkün.


13. yabancı dil bilgisizliği

turistik yerlerde bile ispanyolca bilmeden gezebilmek bazen zor. insanların çoğu ya chicken translate terk ya da hiç ingilizce bilmiyor.

14. tv yayınları

bir feribotun oturma bölümündeki tv'den izlediğim kadarıyla meksikalılar sabahları seda sayan, akşamları da aşk-ı memnu izliyorlar.

15. heykelcilik

bilhassa şehir meydanı heykelciliği. nasıl ki bizde horoz, karpuz, portakal heykelleri var; burada da şehir meydanlarında futbol topu, deniz yıldızı, iguana heykelleri var.

Meksika'da Kadın Giysileri Giyen Erkekler İçin Kullanılan Üçüncü Bir Cinsiyet: Muxe