Türkiye'de Otomobil Fiyatlarında Neden Yüksek ÖTV Uygulanıyor?

Türkiye'de araba fiyatları öyle saçma bir hal aldı ki geçtiğimiz günlerde, arabalar üzerine yayın yapan bir blog sitesi, 150 bin dolarlık Porsche'nin nasıl 600 bin dolara satıldığına dair bir araştırma paylaştı. Bu içerikten yola çıkarak Türkiye'de şu anda neden böyle bir fiyat politikası uygulandığını kısaca açıklayalım.
Türkiye'de Otomobil Fiyatlarında Neden Yüksek ÖTV Uygulanıyor?

türkiye'nin yüksek ötv uygulamasının iki amacı vardır:

1. cari açığı azaltmak

türkiye ne yazık ki katma değeri düşük üretim yapan bir ülke. buna rağmen ürettiğinden fazla tüketim yapıyor. bu fark borçlanma ile sağlansa da uzun vadede bunu sağlamak kolay değil. büyük motorlu araçlara veya lüks araçlara ötv uygulamanın aşağıdaki etkileri olur:

i. lüks araç ithalatını azaltır
ii. lüks araçların pahalı yedek parça ithalatını azaltır
iii. bu araçların yakıt tüketimi fazladır. petrol veya işlenmiş akaryakıt ithalatını azaltır.

2. devlete gelir

devlet daha adil olan beyana dayalı dolaysız vergileri (gelir vergisi, kurumlar vergisi) toplayamadığı için tüketimi zorunlu olan ürünler üzerine ağır vergi koyarak bütçesini tamamlıyor. mahallenizdeki kuyumcunun vergi tabelasında belirttiği rakam, alt gelirli bir ofis çalışanından daha azdır. işte o kuyumcudan vergiyi, kuyumcunun mercedes'i üzerinden alabiliyor.

cari açık olmasa da petrol üretimi olmayan gelişmiş avrupa ülkelerinde bile ufak tefek arabaların dolaşmasının sebebi ilk maddeyle alakalıdır. ikinci madde ise sosyal devletle de alakası olmayan, bir clio'nun 200 bin lira üzerinde olmasını sağlayan bir acımasızlıktır. en azından yakıt tüketimi verimli ve yedek parça maliyeti az olan araçlarda ötv'nin düşürülmesinin doğru olduğunu düşünüyorum.