Türkiye'de Sol Görüş Neden Halka Ulaşamıyor?

Ülkemizde siyaset denilince mutlaka bahsi açılan konunun öne çıkan belli başlı noktaları var.
Türkiye'de Sol Görüş Neden Halka Ulaşamıyor?
Bülent Ecevit

solun türkiye'de halka inememesi konusu açıldığı zaman genellikle avrupa'nın okuma alışkanlığı sayesinde solu benimsediği söyleniyor. bunun kitapla falan alakası yok. millet avrupa'da solu kitapçılardan mı öğrendi?

avrupa insanı okuyor abi argümanının arkasına sığınmak kadar sığ bir şey yok bu konuda.

neden mi? çünkü zamanında sol avrupa'da güçlenirken kitap okumaya vakit ayırmak şöyle dursun, maslow'un piramidindeki temel ihtiyaçları karşılamayı bile beceremiyordu işçi sınıfı.

solu güçlendiren kitlelerin manipülasyonuydu. solu var eden de buydu.

mass party nedir, nasıl var olmuştur, nasıl bir dönemde ve ortamda var olmuştur mesela?

Mass Party: kültürel yahut sosyo-ekonomik olarak sınıflanmış belli bir seçmen kitlesine hitap eden daha küçük çaplı bir parti olmak yerine (kadro partisi), seçmen tabanını en geniş tutan, pek çok sosyo-ekonomik ve hatta kültürel tabakadan yüksek destek alabilen, genellikle siyasi yelpazenin orta-sağ cenahında bulunan partilere verilen ad. 1983-93 arası dönemde anap bu tip partiye bir örnektir. 2007 seçimleri'nde gördük ki akp de bunlardan biri olmuştur mesela.

solu dünyanın her yerinde var eden, kitlelere ulaşan ve onları etkileyen liderler ya da örgütlerdir.

seçim dönemlerinde miting yaparak halka sol ideoloji aşılayacağına inanmak ya da üniversitede militan toplamaya çalışmak aptallıktır. sol zaten ezilen ve düşük seviye kalan halkı yüceltmeyi amaçlayan bir ideolojidir. bunu o halkın kendisinden beklemek de aptallıktır.

sol'u güçlendirmek istiyorsanız işçi sınıfıyla aranızda görülür bir bağ olmalıdır. önce işçileri örgütlersiniz, sonda sendikacılık faaliyetlerini geliştirirsiniz sonra politikaya doğrudan girersiniz. avrupa'da olan budur.

buna en güzel örnek tarikatlardır herhalde. mahmutçularmış, nahşıbendicilermiş bilmemkimcilermiş, türkiye'nin birçok bölgesinde aktif olan cemaatler var. şu an neredeyse hepsi akp'ye destek veriyor.

bu cemaatler üyelerini nasıl elde ediyorlar? doğrudan halka inerek. halkı manipüle ederek.

türkiye'de sol halka inemiyor. işçi sınıfı sol'u öcü zannediyor. türkiye'de solcular halka sol'u anlatamıyor. öğrenciler üzerinden ya da toplu iletişim araçları üzerinden sol anlatmaya çalışıyorlar. oysa doğrudan halkın en aşağı kesimine inmeli ve onlara solu anlatmalılar. ama solu temsil eden hiçbir örgütün/partinin böyle bir çabası yok. bu kadar basit.

vardiyalı olarak çalışıp hayatının büyük bir kısmını geçimine adayan insanlardan das capital okumasını bekliyorsanız lütfen politikaya uzaktan yakından ilgi duymayın.

aslında cevap daha da basit. solcular solun ne olduğunu bilmiyor. sağdan nefret ettiği için kendini solcu sanıyor. yani aslında türkiye'de sol ismi olsa da, gerçekte sol denen bir şey galiba hiç yok. olmayan bir şeyin halka ulaşması da mümkün değil.

Erdal İnönü ve Deniz Baykal.


Türkiye'de sol partiler geçmişte sandıktan birinci çıkabiliyordu ama?

çok kısaca yazmak gerekirse, türkiye'de sol ne zaman tabana yayılma eğilimi gösterse hemen oracıkta öldürülmüştür.

türk solu, mesela, 1971 darbesinden sonra iki defa üst üste sandıktan galip olarak çıkmasına rağmen ilk önce msp tarafından sabote edilmiş, sonrasında da tamamen türk soluna karşı oluşturulan birinci ve ikinci milliyetçi cephe hükümetlerine mahkum edilmiştir.

o senelerde taksim meydanına kısacık bir sürede, davetiyesiz filan, pat diye 100,000 solcu gelebiliyordu. ta ki adamlar taksim meydanında kurşunlanıp, üzerlerinden devletin panzeri geçene kadar. sola meyilli alevilerin kurşunlanmaya başlaması da o döneme rastlar. ankara bahçelievler katliamı da o döneme rastlar. ve daha niceleri.

1973 Türkiye genel seçimleri sonucu haritası.

dahası, solun güçlenmeye başlaması abd'nin şimşeklerini de türkiye üzerine çekiyordu. malum, soğuk savaş yılları. türk solunun son derece büyük bir kararlılık ve başarı ile yürütüp sonlandırdığı kıbrıs harekatını mazeret göstererek uyguladıkları ambargolar, demirel'den 10-12 milletvekili çalarak da olsa nihayet başa gelen ecevit'in elini zayıflattıkça zayıflattı.

bugünleri tartışırken dünü hatırlamak lazım. türkiye'de sol ne zaman kuvvetlense hep öldürülmüştür.

türkiye'de çeşitli görüşlere mensup kanserli hücreler bulunduğu sürece, sol fikir ancak bir yere kadar yerleşebilir. ben halka çok büyük suç bulamıyorum. halk fırsat verildiğinde solu seçti. zaten o yüzden artık fırsat da verilmiyor.

İçerik içinde Sözlük yazarı "chanandler bong"un entry'sini kullandık

80'li 90'lı Yıllarda Türk Siyasetinin Ne Denli Buhranlı Geçtiğini Anlatan Tarihe Damga Vurmuş Önemli Olaylar