Türkiye'de Yaklaşık 4400 Evde Bulunan Reyting Cihazı Nasıl Çalışıyor?

Reyting nedir, nasıl ölçülür? Reyting cihazı kaç kişide var? İzleyici grupları neler? Reyting ölçümü kim tarafından yapılır? Reyting ölçümüne dair merak edilenler.
Türkiye'de Yaklaşık 4400 Evde Bulunan Reyting Cihazı Nasıl Çalışıyor?

Reyting nasıl ölçülür?

reyting ölçüm sistemini kısaca anlatmak gerekirse; 

40 ilden 4400 haneye tv ile çalışan peoplemeter isimli ölçüm cihazları yerleştiriliyor. bu cihazların özel kumandaları oluyor ve hanede yaşayan her bir birey için özel bir kod oluşturuluyor ve her bireyden kendi izleyeceği zaman kodu olan tuşa basarak kanala geçiş yapması isteniyor. ne kadar sağlıklıdır kısmına gelince; benim bu konuda tek aklıma takılan şey insanların kendi kodlarını girmekle uğraşıp uğraşmadığı.

reyting ölçümü, tv izleme araştırması tiak tarafından yapılmaktadır ve araştırma örnekleminde ab sosyo ekonomik statü (ses) oranı %15 (a grubu %4 hatta), c1 ses oranı %25, c2 ses oranı %34 ve de ses oranı %25'tir.

bununla beraber, genel bilinen bir kanıyı da düzeltmek istiyorum; ses yani sosyo-ekonomik statü sadece gelirle bağlantılı değildir, eğitim ve meslek detayları da ses’i şekillendirir. örneğin; aylık geliri 7.000 tl olan üniversite mezunu bir yöneticinin ses grubu ‘a’ olabileceği gibi, aynı gelir seviyesinde ilkokul mezunu bir esnafın ses grubu ‘c2’ olabilir.

İzleyici grupları

reyting ölçümününün nedeni, reklam pastasını düzenlemektir. bu nedenle izleyiciler gelir düzeylerine göre a, ab, b, c ve d gibi gelir gruplarına bölünür.

a ve ab grubu, en varlıklı gruptur. nispeten orta direğin bir tık üstü olan b grubunu da buraya ekleyebiliriz. 

c ve d grupları ise en düşük gelir düzeyine sahip gruplardır. öğrenciler de bu grubun içine girer.

Reyting ile ilgili diğer kavramlar

reyting (rating): bir dakika başına düşen ortalama izleyici sayısı.

share: belirli bir tv kanalının bir program veya zaman diliminde toplam izlenmeden elde ettiği pay.

reach: bir program veya zaman diliminin en az bir dakikasını seyretmiş izleyicilerin evrene oranı.

exclusive reach: bir programın veya zaman diliminin en az bir dakikasını seyretmiş bu süre içinde başka hiçbir kanalı seyretmemiş izleyicilerin evrene oranı.

reception share: bir kanalın yayın yaptığı süre boyunca elde ettiği toplam izleme oranının yüzde kaçının bir program veya zaman aralığından elde ettiğini gösterir.

emission share: bir kanalın bir programa toplam yayın süresinden ne oranda zaman ayırdığını gösterir.

alpha coefficient: programa yapılan zaman yatırımı ile programın tüm güne oranla elde ettiği izleme oranını karşılaştırıp programın kanalın o gün yaptığı programlara oranla başarısını gösterir.

beta coefficient: programın tüm gün elde edilen izlenme oranına katkısı ile program süresi boyunca tüm kanalların o zaman aralığında elde ettikleri ratingin tüm gün elde edilen izlenme oranına katkısı. programın diğer kanallara oranla ne kadar başarılı olduğunu belirler.

adhesion: program izleyicilerinin ne kadarının hedef kitleyi oluşturduğunu belirler. hedef kitledeki izleyici oranını evrendeki izleyici oranıyla karşılaştırır.

affinity endeksi: adhesion'ın hedef kitlenin evrendeki oranına karşılaştırılması ile elde edilir. programın hangi hedef kitleye hitap ettiği bulunur.