Vitaminler İnsan Vücuduna Nasıl Etki Ediyor?

Vitaminler ve işleyişleri konusunda merakınızı giderecek bir yazı.
Vitaminler İnsan Vücuduna Nasıl Etki Ediyor?

vitaminler vücudun tüm iç işleyişinde bize yardımcı oluyor. her gün her dakika vücutta meydana gelen milyarlarca kimyasal aktiviteyi düzenliyorlar. ister geceleri daha iyi görebilmek olsun, ister cildimizi beslemek gibi yaşamı mümkün kılan biyolojik süreçler olsun; her manada bize yardımcı oluyorlar. onları; düzgün çalışmamıza, büyümemize ve gelişmemize yardımcı olan 7/24 çalışan bir inşaatçılar grubu gibi düşünün. ekip şefi olarak vitaminler ön plana çıkmasa da vücudumuzun yapması gereken çeşitli işler onların yardımı olmadan olmuyor.

ideal olarak ihtiyacımız olan vitaminleri yediğimiz gıdalardan alıyoruz. vücutta proteinler, karbonhidratlar ve yağlar, enerji sağlamak ve vücut dokusunu oluşturmak için diğer maddelerle kimyasal olarak birleşir. belirli vitaminlerden üretilen enzimler bu kimyasal reaksiyonları başlatır veya hızlandırır. örneğin; b vitaminleri, yediğimiz gıdalardan vücuda enerji transferine yardımcı olan aktif enzimlerin oluşumuna yardımcı oluyor.

tüm vitaminlerin yapacak farklı görevleri vardır. vitaminlerin çok özel görevleri olabilirken, genellikle vücudumuzdaki çeşitli biyolojik süreçleri düzenleyen bir ekip olarak çalışırlar.

vitaminlerin vücut tarafından gerçekte nasıl kullanıldığı ve işlendiği kimyasal yapılarına bağlıdır. vitaminler ya suda çözünür (c vitamini ve b vitaminleri gibi) ya da yağda çözünür (a, d, e ve k). suda çözünen vitaminler bağırsak tarafından emilir ve kanımız tarafından ihtiyaç duyulan belirli vücut dokularına taşınır. b ve c vitamini gibi suda çözünen vitaminler , ter ve idrar yoluyla kolaylıkla kaybedilir. sonuç olarak, daha sık yenilenmeleri gerekir. yani bugün portakal suyumu içtim vitaminimi aldım tamamdır bu iş diyemiyorsunuz maalesef çünkü bunu aynı gün içerisinde atıyorsunuz ve bir sonraki gün yine ihtiyaç duyuyorsunuz.

yağda çözünen vitaminlerin ise parçalanması ve vücutta daha uzun süre kalması oldukça zaman alabilir. a ve d gibi vitaminler karaciğerde depolanırken e vitamini vücut yağında depolanır. bu demektir ki bu vitaminleri her gün almasanız da olur çünkü vücudu hemen terketmiyorlar.

her gün büyümesi ve çalışması için ihtiyaç duyduğumuz 13 temel vitamin vardır

işte bu “temel unsurların” vücudumuzda sorumlu olduğu bazı görevlerin kısa bir özeti.

a vitamini: sağlıklı dişler, kemikler, yumuşak doku, mukoza ve cilt oluşturmaya ve korumaya yardımcı olur.

b vitamini: proteinlerin parçalanmasına, normal sinir fonksiyonunun korunmasına ve kırmızı kan hücrelerinin oluşturulmasına yardımcı olur.

b12 vitamini: metabolizma için gereklidir. aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur ve merkezi sinir sistemini korur.

c vitamini: dişlerin ve diş etlerinin sağlığının yanı sıra yara iyileşmesini de destekler.

d vitamini: vücudun sağlıklı dişler ve kemikler için önemli olan kalsiyumu emmesine yardımcı olur. aynı zamanda uygun kalsiyum ve fosfor seviyelerinin korunmasına yardımcı olur.

e vitamini: kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda rol oynayan bir antioksidandır.

kanın normal pıhtılaşması için k vitamini gereklidir. bazı araştırmalar, yaşlılarda kemik sağlığının korunmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.

biotin, proteinlerin ve karbonhidratların metabolizması ve hormon ve kolesterol üretimi için gereklidir.

niasin, sağlıklı cilt ve sinirlerin korunmasına yardımcı olur. aynı zamanda kolesterol düşürücü etkilere sahiptir.

folat, kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olmak için b 12 vitamini ile çalışır doku büyümesini ve hücre fonksiyonunu kontrol eden dna üretimi için de gereklidir.

pantotenik asit, gıda metabolizması için gereklidir. aynı zamanda hormon ve kolesterol üretiminde de rol oynar

riboflavin (b2), diğer b vitaminleri ile birlikte çalışır. vücut büyümesi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için önemlidir.

tiamin (b1 ) vücut hücrelerinin karbonhidratları enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. aynı zamanda kalp fonksiyonu ve sağlıklı sinir hücreleri için de gereklidir

kaynaklar