Vücudunuzdan Attığınız İdrarın Rengi Ne Anlama Geliyor?

Her gün işerken karşılaştığınız idrarın rengi size ne anlatıyor? Sağlığınız hakkında doktorlardan önce bizzat kendiniz bir şeyler anlamak istiyorsanız iyi bir sinyal kaynağı bu.
Vücudunuzdan Attığınız İdrarın Rengi Ne Anlama Geliyor?
iStock

yeri geldiğinde kişi kendinin doktoru olmalıdır en azından ne zaman doktora gitmesi gerektiğini bilmesi lazımdır. iş işten geçtikten sonra doktor size ne yapsın değil mi? uyanık olup vücudunuzdan çıkanlara göz atmanız gerekir.

insan böbreği, organ mafyası çalsın diye yok vücudunuzda. bu iki şirin organ günde ortalama 150-180 litre sıvıyı filtreler ve tıpkı su arıtma sistemlerinde olduğu gibi atık maddeleri idrar yoluyla dışarı atar. nasıl ki su arıtma sisteminizin çıkış vanasını kapatırsanız o membranlar tıkanır ve bakteri yapar çişinizi tutmanız da aynı mantıkla zararlıdır. önce o çişi tutmayı bırakın ve vücudunuzdan atılan idrar rengini gözlem altında tutun.

gelelim konunun renkli kısmına... sabah ilk yaptığınız idrarın renginin çok da bir önemi yoktur, normalinize göre çok daha koyu olacaktır. 7-8 saatlik biriktirme sonrası yoğun atık çıkışı ve koyu renk normaldir. biz bu sabah çişi'ni göz ardı ederek konuya bakacağız.

konumuz daha çok tam uyumak üzereyken gelen az çiş veya mesai bitirme çişi. ilkinden sonrası önemli anlayacağınız.

isviçreli bilim adamları'nın hazırladığı çiş rengi skalası

1) açık sarı renkli idrar

sağlıklı bir bireylerin idrarları açık sarı ve neredeyse transparandır. yeterli su alan bireyin idrarın taşıdığı ürolobinlerin seyrelmesi sonucu idrarı bu renk olur. eğer sizin de idrarınız bu renkteyse sizi 3 evet ile bu yazıdan yolculuyoruz. (durun durun devamını okumadan bırakmam)

2) çok açık sarı renkli idrar

açık sarı iyidir dedik diye işin suyunu çıkarmayın. olay suyu çıkarmak olsa da aşırı su tüketiyorsunuz veya vücudunuzdaki alkol oranı artmış demektir. o şişeyi (içki ve su şişesi) elinizden bırakın ve az soluklanın.

yine çiş çok açık sarı renk ise ve sık sık tuvalete gitmek zorunda hissediyorsanız aşırı sıvıyı sindiremiyorsunuz demektir. diabet riski var, koş doktora koş koş koş!

3) koyu sarı renkli idrar

su içme alışkanlığı olmayan kişilerden biriyseniz sürekli bu idrar rengi ile karşılaşırsınız. o böbreklere yazık değil mi? hem arada sırada başınız da çok ağrıyor değil mi? kanını neden aspirinler ile sulandırasın ki, mis gibi suyun var elinin altında. aç şişeyi dik kafana. günde 3 litreden aşağı kalma evladım.

4) puslu idrar

genelde idrarda bulunan fosfattan dolayı idrar puslu olur. bu böbrek taşına işaret olabilir. doktorunuzu arayın ve o minik sişirin idrar numune kabına işeyin. uzun süreli puslu idrar ayrıca idrar yolları enfeksiyonuna işarettir. bu durumu aksatmayın, çünkü puslu idrar kötü ve ağır kokar. 

elleri nasır tutmuş ergen erkeklerimize de değinmemiz lazım burada. puslu idrar, idrar yolunda biriken meniden dolayı da oluşur. sabah akşam o çükünle uğraşmayı bırak evladım, az dinlensin.

5) mavimsi ve yeşilimsi idrar

yediğiniz yiyecekler veya aldığınız vitaminler sebebiyle bu renk işiyorsunuz. eğlencenin tadını çıkarın. kuşkonmaz (evet manidar bir isim) yemişseniz mesela maviye yakın işeyeceksinizdir. eğer bu tarz gıdalar veya takviyeler tüketmediğiniz halde mavi veya yeşil işiyorsanız doktorunuza başvurun, alien olma ihtimaliniz yüksek.

6) turuncu idrar

bunu koyu sarı ile karıştıracaksınız büyük ihtimal. susuzluk nedeni ile olabildiği gibi böğürtlen, pancar, havuç gibi yiyeceklerden veya ilaçlardan kaynaklanabilir.

7) kahverengi idrar

baklagiller veya bazı ilaçların tüketiminden kaynaklanabilir. ancak aşırı durumda idrarınızda öd olduğu anlamına gelir ve karaciğer problemlerine işaret eder. hemen ödünüz patlamasın, doktorunuza danışın.

8) köpüklü idrar

renginde bir sorun yoksa herhangi bir soruna işaret etmez. fazla köpüklü ise vücutta protein fazlanız var demektir. hem köpüklü hem de rengi koyu ise doktorunuzu arayın.

9) pembe veya kırmızı renkli idrar

yaban mersini ve diğer kırmızı yiyeceklerin tüketimi idrarınızı bu renge çevirebilir. yine bazı ilaçların tüketimi, idrarda kan, aşırı egzersiz ve enfeksiyonla nedeniyle de bu renk işemeniz olası.

idrarınız 24 saat içerisinde normal rengine dönmüyorsa hemen doktorunuzu arayın. aşırı durumlarda pembe veya kırmızı idrar rengi böbrek kanseri, büyümüş prostat veya safra kesesi taşı göstergesi olabilir.

ek olarak evde idrar analizi yapmaya niyetlenmiş çılgın bir sağlık sevdalısı iseniz evinize 100 adeti 80-90 lira olan laboratuvarlarda yeterli örnek olmaması durumlarında neye bakmaları gerektiğini belirledikleri idrar stribi gibi güzide bir ürünü satın alabilirsiniz.


bu ürünler idrarınızda bulunan glukoz, bilirubin, keton, özgül ağırlık, kan, ph, protein, ürobilinojen, nitrit, lökosit gibi değerleri farklı renkler ile anlamanızı sağlayacaktır.

sabah çişi sonrası ilk çişinizi shot bardağına yaparak bu idrar striplerini kullanabilirsiniz. cam bardak kullanın, hijyenik olun. bardakları da diğerleri ile yan yana koymayın. kafanız güzelken işediğiniz bardaktan tekila shot yapmaya kalkarsanız sorumluluk kabul etmem...