Yaşadığı Hayat Hala Dillere Destan Olan Antik Mısır'ın Son Helenistik Kraliçesi: Kleopatra

Kleopatra, oldukça çalkantılı bir hayat yaşamış. Yaşadığı aşk ilişkileri, dünyayı yönetme arzusu, intiharı ve bütün bunları zeki hamlelerle gerçekleştirmesi hayat hikayesini unutulmaz kılmış. Yüzyıllardır hala anlatılan bu ismi mercek altına alıyoruz.
Yaşadığı Hayat Hala Dillere Destan Olan Antik Mısır'ın Son Helenistik Kraliçesi: Kleopatra


yaşadığı aşklarla baştan çıkarıcı, hırslı ve entrikacı kadın tipinin antik çağdaki en ünlü örneğidir. makedonya hanedanlığı'ndan gelmesine karşın mısır dilini öğrenen tek ptolemaios olmuş ve kendini güneş tanrısı ra'nın kızı ve mısır kraliçesi ilan etmiştir. roma imparatorluğu'na duyduğu kini ve mısır' ı eski görkemine ulaştırma hırsı ile zekice planlar yapıp başarılı da olmuştur.

ilk hamlesi büyük roma imparatorluğu' nun büyük kralı julius caesarı kendine aşık etmekti. julius caesar'ın üstün zekası kalbine yenik düşmüş ve zarif, hırslı, zeki kadına aşık olmuştur. roma' nın zafer kutlamalarında , caesar bütün roma' yı karşısına alarak kleopatra' yı kutlamalara davet etmiştir. kleopatra kutlamalarda halktan acımasız derecede tepki görmüştür ve bu sebeple akşam yüksek zümre ile olan davette oğlu kaisarion(ptolemaios caesar)' ı büyük bir cesaretle caesar' ın ayaklarına sermiş ve onun oğlu olduğunu herkese bildirmiştir. caesar da oğlunu yerden alarak durumu doğrulamıştır. caesar bir nevi ölüm fermanını imzalamıştır çünkü roma veliahtı olan oğlu yeni bir varisin çıkması üzerine caesar'ı öldürmüştür. böylece kleopatra ilk hedefi on ikiden vurmuştur. 

Kleopatra ve Sezar

sırada roma' nın fiili kralı ve caesar 'ın yakın arkadaşı marcus antonius vardır. daha caesar hayattayken, korumalığını üstlenen antonius'un kalbine ekmiştir aşk tohumlarını. antonius'un roma kralı olmasını roma'ya karşı mücadelesinde iyi bir fırsat olarak değerlendiren kleopatra, shakespeare'in antonius ile kleopatra da ölümsüzleştirdiği gibi armağan yüklü bir tekneyle kydnos ırmağından geçerek kente girmiş ve antonius'u büyülemiştir. 

antonius da tıpkı caesar gibi karısını bırakarak gitmiştir kleopatra'nın peşinden. ama bu defa kleopatra'da etkilenmiştir antonius'tan. ve sonunda antonius bütün roma'yı karşısına alarak kleopatra'yla evlenmiştir. böylece kleopatra "romalıları romalılar aracılığıyla alt etme planı"nın bir parçası olarak antonius'un zaaflarından yararlanmıştır. daha sonraki zamanlarda kleopatra'nın rakibinin roma'ya bağlanması kleopatra'nın roma'ya olan kinini körüklemiştir. 

Mark Antonius

kleopatra antonius'u da yanına alarak yeni roma kralı octavianus ile bir savaş yapmış ve aniden çekilmiştir. antonius kleopatra'nın gemisine sığındıysa da kleopatra hırsından ancak üç gün sonra görüşmeyi kabul etti. siyasal alandaki zekasına ve ileri görüşlülüğüne karşın kleopatra' nın desteklediği iki kişi de sonunda kaybetmişti ve şimdi antonius'tan kurtulma zamanıydı. octavianus'a yaklaşmak ve antonius'tan kurtulmak için anıtmezar'ına çekildi ve ve antonius'a öldüğünü haber verdirdi. antonius haberi duyunca kılıcı göğsüne sapladı ve kleopatra'nın yanına taşınmak istedi. son nefesini onun yanında vermek istiyoru. kleopatra ise bitmek bilmeyen hırsıyla octavianus'a yaklaşak istiyordu ama olmadı. onunla anlaşma sağlayamadı. 

kleopatra' nın yenilgisi onu tanrısal hükümdarlığın simgesi olan engerek yılanına kendisini sokturarak intiharına sürüklemişti. bir romalıya bu zevki tattırmayacak kadar gururluydu. antonius ile gömülmek istediğini belirten bir mektup üzerine octavianus'un gönderdiği elçiler odasına girdiğinde, kraliçe'nin tüm hükümdarlık giysileri ve takılarıyla altın bir yatakta cansız yatan bedeni duruyordu karşılarında. kleopatra istediği gibi antonius'la gömüldü.
plutarkhos' a göre; platon insanları kendi yanına çekmenin dört yolundan söz eder ama kleopatra binlercesini bilmekteydi.

evet, onu bu kadar güçlendiren hırsıydı ama sonunu hazırlayan da yine bu hırstı.

Siyaset ve aşk ilişkilerinin yanında bilinen diğer ilginç Kleopatra efsaneleri ise şöyle

hikayeye göre dünyanın en pahalı ziyafetini vermek üzere marcus antonius'la iddaaya girmiş mısır kraliçesi.

antonius yok demiş, yapamazsın demiş, kleopatra da görürsün demiş. 

ziyafet hazırlanmış, anthony çağırılmış. hayır demiş antonius, en pahalı ziyafet bu değil.
kleopatra da dünyanın en büyük incilerinden biri olan küpesini çıkartmış, bir bardak sirkenin içine atmış. inci çözülünce sirkeyi içmiş, "peki ya şimdi??" demiş antonius'a.

bu da italyan sanatçı tiepolo'nun bunu anlatan resmi.

banyo yapabilmek için her gün 700 eşeği sağdırdığı rivayet edilmekte olan antik mısır'ın son hellenistik kraliçesidir. (bkz: http://www.drozdogan.com/…davisinde-yeri-var-midir/) günümüzde eşek sütünün mucizeleri konuşuluyor. kozmetik sanayisinden kanser tedavisine kadar eşek sütü cazip bir ürün olarak görülüyor. kleopatra'nın ardılları olsaydı şimdi onun bu fikirlerinin ve tercihlerinin sonucu olarak "nasıl da bildi taa o zamanlar eşek sütünün mucizesini" diye günlerce konuşurlardı.

o zamanlar mısır'da egemen olan yunanlar mısır toplumuna karışmamak için kendi soylarından olan kişilerle evleniyorlardı. aslen yunan olan kleopatra, babası xı. ptolemaios'un vasiyeti üzerine kardeşi ile evlendi. (bkz: https://tr.wikipedia.org/wiki/vii._kleopatra) kleopatra'nın ardılları olsaydı ensest ilişkilere bakış günümüzdeki gibi olamayabilirdi. ama ardılları yok.

hakkında efsaneler uyduruluyor. yazılıyor, çiziliyor. bu efsaneleri o kadar çoğaltırdı ki ardılları olsa... ama ardılları yok...

sezar'ın güzelliği karşısında büyülendiği, uğrunda mısır'dan marmaris' e kadar zor şartlarda getirdiği özel mısır kumlarından (ona güzel bir plaj yapıp, aşkını kazanmayı amaçlayarak) oluşan plajın adı.

annesi ve babası kardeş olan yunan/ makedon asıllı şaheser. 9 dil bilmesine, roma'ya gittiği zaman tarzıyla romalı kadınlar arasında fenomen olmasina, deniz savaşı yönetmesine rağmen biz onu sadece seksiliğiyle biliyoruz.

güzelliği hakkında çok fazla tartışma var ama tinder'da denk gelsem sağa kaydırırdım.

kleopatra, iskenderiye kütüphanesinin yandığını görünce oturup ağladığı söylenen kitap düşkünü bir kişiymiş.