Yaşlı İnsanların Kendilerine Has Kokularının Sebebi

Özellikle babaanne ve anneannelerimizden biliriz bu kokuyu. Kendilerine has bir kokuları var. Bazılarına hoş gelmese bile biz torunlar için her zaman hoş bir koku olmuştur bu. Sebebini Sözlük yazarı ''polly jean'' anlatıyor.
Yaşlı İnsanların Kendilerine Has Kokularının Sebebi
iStock.com

yaşlı kokusu dediğimiz şeyin basbayağı moleküler bir temeli var imiş.

şöyle ki, kokulara karşı aşırı hassas olan japonlar, yaşlılarda farklı bir koku olduğunu düşünüyor ve bunun bilimsel açıklamasını yapabilmek için 2001 yılında bir araştırma yürütüyorlar. shinichiro haze, yaşları 26 ile 75 arasında denilen deneklerinden 3 gün boyunca aynı tişörtü giymelerini istiyor ve kokuya bulanmış tişörtler kromotografi/kütle spektrometre ile incelendiğinde yaşlıların giydiği tişörtlerde çok daha yoğun oranda nonenal denen bir moleküle rastlanıyor. 

bu molekül, buğday ve bira dışında eski kitaplarda bulunan kokuya da karakteristik kokusunu veren bir aldehite molekülü; hatta bu yüzden nonenale "kütüphane aldehiti" deniyormuş. peki nonenal niçin yaşlılarda daha çok? efendim, yaşlandıkça cilt yüzeyinde bulunan omega-7 doymamış yağları artıyor ve okside olarak nonenal miktarını artırıyormuş. sonuçta da o bildiğimiz yaşlı kokusu oluşuyormuş.

artık canımız anneannelerimizin niye öyle koktuğunu biliyoruz. çok yaşasınlar!