Yeni Başlayacaklar İçin ODTÜ Hazırlık Hakkında Merak Edilenler

ODTÜ'de bölümlere dağılmadan önceki aşama olan hazırlık kısmına yeni başlayacak biriyseniz eğer daha önce o yollardan geçmiş birinden tavsiye almak hiç de fena olmaz. İşte o yollardan geçen bir Ekşi Sözlük yazarının ODTÜ hazırlık tavsiyeleri.
Yeni Başlayacaklar İçin ODTÜ Hazırlık Hakkında Merak Edilenler
Fotoğraf: ODTÜ

odtü hazırlık için üst dönemlerden duyduğunuz her şey şu an yalan yanlış bilgiler, üzgünüm. sırf son iki senede iki kere değişmiş bir sistemden bahsediyoruz, ondan önce de bazı değişimler olmuş. daha bir toefl/ielts havası vermek için. nitekim iyi de olmuş. artık döve döve öğretiyorlar.

en baştan başlayalım şimdi... 

hazırlık atlama sınavıyla başlıyor sene

ingilizceniz çok da iyi değilse zaten geçemezsiniz, muhtemelen iyi olduğunu sananların da çoğu geçemez. cunku mesele sadece bilgi değil, writing ayrı bir hikaye mesela, genelde bunu yapamıyor kimse.

kur belirleme sınavı

kur belirleme sınavında ise diyecekler ki size 'hiçbir bok bilmeyenler ilk soruyu işaretleyip çıksın.' heh şimdi buna kanıp, ben zaten bilmiyorum yea diyip de sınavdan çıkan sazanlar olacak. bir daha muhtemelen kolay kolay çıkamayacağınız bir çukurun içine düşmek üzeresiniz gençler. beginner olup sabah 8.40 öğlen 3.40 mesaisi yapacaksınız artık koca sene. azıcık daha soru çözüp 8.40-13.30 yapıp bir tık daha rahat nefes alabilirsiniz.

ben kendimi elementary olarak başlayacağım diye kodlamak gibi amaçsız bir salaklık etmiştim. zaten çok bilmiyorum, ya şimdi sınavda da yanlışlıkla fazla yaparım falan diye sınavı tam ele. için hazırlayıp çoğunu da çözmeden çıkmıştım. hani temelden öğrenelim de eksik noktalar varsa da dolsun şeyi. çok akıllıyım ya. nitekim ele. başladım, meğer pre int'mişim. sonradan sınıf değiştirmek vs. dert. o y üzden insan gibi çözün, sınav kurunuzu güzel güzel belirliyor.

eğitimden çok, ders saatleri önemli

sınavdan çıkmışsınız, eğlenmeye vaktinizin olması lazım. beg ve ele saatlerini söyledim, pre int ler ilk dönem 8.40 - 12.30, ikinci dönem 12.40-16.30 mesaisi yapıyor. int'ler de ilk dönem 12.40-16.30, ikinci dönem 9.40 - 12.30 mesaisi yapıyor. gördüğünüz gibi int, en ballı kur. upper-int'leri de bilmiyorum valla, o kadar yüksek kurlardan arkadaşımız olmadı.

umutsuzluk aşılamak istemem, ama bunu sene başında bilmeniz hayati önem arz ediyor. ikinci donem herkes bir-birkaç kur atlayacak. mesela beg'ler pre-int olacak, ele'ler lower-int olacak, pre-int'ler int olacak, int'ler upper olacak ve yine upper'larin ne olduğu konusunda bir fikrim yok. muhtemelen advanced oluyorlar.

sene sonundaki proficiency sınavını ne yazık ki hazırlığın %60'ından fazlası ilk seferde geçemiyor. belki bu rakamın da yarısına yakını da hiç geçemiyor, yani yaz okulunda/eylül'de bile. umutsuzluk kısmı burda başlıyor.

beg başladıysanız geçmek zaten hayal. 10 kişiden 1'i ya geçer ya geçmez, bu da bir hocanın yorumu. gerçekten çok çalışması lazım o kişinin de. baya. sonra efendim, ele başlayanların da şansı çok yükse k değil açıkçası. oran daha yüksek, ama hadi taş çatlasın 10'da 3 olsun. yaz okulunda geçme şansları var ama. pre-int başlayıp seneyi int bitirenlerin şansı ortalama bir çalışmayla ve ders dinlemeyle var. sınav normal şartlarda int düzeyinde zaten, bu sene pek öyle değildi o ayrı konu. seneye int başlayıp upper bitiren hocamların şansı zaten baya bi yüksek. upper başlayanları da allah'a havale ediyorum.

seneye başladınız, şimdi önünüzde 3 quiz olacak

bunun ortalaması 54.5'dan düşükse bir aşağı kura, 85'den yüksekse de bir yukarı kura çıkacaksınız. bence çıkma şansınız varsa çıkmamazlık etmeyin, bi akıllı siz değilsiniz. zaten başlangıçta kurlar arasında çok minik farklar var, bu fırsatı kaçırmayın. cunku sene sonunda bu fark devasa açılacak, ve çok daha iyi bir ingilizce ile mezun olabilicekken, vasat bir ingilizce ile mezun olabilir, hatta yaz sıcağında okulda sürünebilirsiniz.

bundan sonrasını hocanız size gidince anlatır zaten. mid-term denen baba sınavlar, pop-quiz denen pat diye gelen, sağı solu belli olmayan sınavlar, ve delikanlının hası, tarihi belli normal quiz'ler falan filan.

son olarak bütün bunlar kadar önemli, bütün sene çoğunuzu yusuf yusuf ettirecek bir konu: devamsızlık

beg-ele 50 saat, pre-int ve int 40 saat devamsızlık hakkına sahip dönemlik. herhalde upper'lar hakkın da hiçbir şey bilmediğimi öğrendiniz artık. buraya kadar tamam, sorun yok. fakaat.. diyelim ki bu sınırları aştınız, odtü size uyuşturucu kaçakçısı muamelesi yapacak ve öğrenciliğinizi elinizden alacak. yalnızca eylül'deki atlama sınavına girme hakkı verecek, geçerseniz devam edeceksiniz, geçemezseniz okulsuz kalacaksınız. özellikle kışın sabah kalkmak çok zor oluyor, ben de ucundan dönmüş biri olarak efendi efendi kalkın, hiç sınırları zorlamayın derim.

özetle, odtü hazırlık böyle dostlar

ben bütün sene ortalama bir çalışma sergilemiş biri olarak güzel bir ingilizce ile geçtim. boş hocalar var, yok değil. az var ama var. onlar dışında çok değerli insanlar var. eğitim kalitesi muhteşem, kaynaklar muhteşem ötesi.. kapanışı da burdan v*rsan kök odtü'ye rektör olamaz diyerek bitirelim.

ODTÜ'yü Tercih Etmeyi Düşünenler İçin Ayrıntılı Bir Okul Rehberi