Yere Düşen Paltoya Çocukların Verdiği Tepkilerden Yola Çıkarak Yapılan Bir Hiyerarşi Tespiti

Sözlük yazarı "nazmiye demirel", gündelik yaşamımızın sıradan bir olayından yola çıkarak muazzam bir tespit yapmış.
Yere Düşen Paltoya Çocukların Verdiği Tepkilerden Yola Çıkarak Yapılan Bir Hiyerarşi Tespiti
iStock.com


çocuk ya da ergenlerden oluşan bir sınıfta hiyerarşinin nasıl kurulduğu yere düşen paltolardan da belli olur. şimdiki durumu bilmem ama eskiden sınıfın arkasında upuzun bir kanca sırası olurdu, yaklaşık 40 kişilik filan. işte sabah giren çocuk buraya paltosunu asar. fakat bu paltolar bazen orada cereyan eden itişmeler şakalaşmalar nedeniyle asıldıkları kancadan kurtulur ve yere düşer. bu aşamadan sonrası dikkatle izlenmelidir. 

eğer düşen palto sınıfın popüler ve güçlü kuvvetli çocuğunun paltosu ise oradaki çocuklardan biri hemen paltoyu kaldırır ve yerine asar. ama sınıfın önemsenmeyen ya da taşak oğlanı olan veyahut silik birisine aitse bu palto? o çocuk görene kadar bir gelişme olmaz. hırgür bittikten sonra çocuk gider kendi paltosunu kendi asar. böylece sınıf içindeki pozisyonunu da bir kez daha öğrenmiş olur. insan davranışının en saf hallerini görebildiğimiz çocuk davranışlarından sıradan bir ayrıntıdır aslında bu.

palto, bazen de hiyerarşide konum degişimi amacıyla kullanılırdı. konumunu en tepeye çıkarmayı arzulayan ikinci çocuk, esas oğlanın paltosunu piç bir tavırla yere atmak suretiyle, müthiş karşılaşmaya zemin hazırlardı. esas çocuğun "hangi ibne düşürdü lan bunu?" sözleriyle enfes müsabaka başlar ve neticesinde sınıfın yeni james dean'i seçilmiş olurdu.

bu hiyerarşide sınıflar arasında kalmış, geçiş dönemi yaşayan veletlerin, düşen paltolarını gördükten sonra, "hangi orospu çocuğu düşürdü lan bunu!" deme hakları saklıdır.

bunun bir benzeri palto dağılımında yaşanır. kimi askılara birçok palto asılır, kimilerineyse sadece 1-2 mont. boş kalan askılar genelde arka sırada oturan delikanlılarımızın olurken önde ki kızların sıralarının yarısı paltoyla dolu olur. tabi kopya yada uyumak gibi bir eylemde paltolardan yaralanmak isterise dalikanlımız istediği kadar paltoyu kendi kancasına transfer etme hakkına sahitir.

ilkokul çağlarında istemeden karşı çıktığım düzen. hayatımın geçtiği duvar tarafında gördüğüm paltoları kaldırırdım yerden iyilik olsun diye. kendim diye söylemiyorum çok iyi ve yakışıklı bir insandım yedimde. 


bu hiyerarşinin bir diğer boyutu da sınıfa geç gelen ağır abilerin tavrıdır. bunların bir kısmı paltosunu yollatır elden ele (?); "aş sunuu" der bir de. aşma da sıksın götünü sabah sabah. bir güzel hallolurdu. daha sosyalist olansa gelir, bir tane paltoyu çıkartıp rastgele bir sıraya attıktan sonra kendi paltosunu aşardı. bunun dışında güçlü olsun olmasın uyuz olduklarınızın paltolarını dirsekten baskı uygulamak suretiyle kopçasını kopartıp yere düşürebilirdiniz de. kardeşimden biliyorum şimdiki gençler mango ve türevi büyük poşetler götürüp içine koyuyorlar, onu da bir şekilde sıranın altına sokuyorlar. devir değişti, e tabii çelik de değişti.

Üniversite Tercihi Yapacakların Geleceğini Şekillendirecek Altın Değerinde Tavsiyeler