Yeryüzünde Neden Girinti ve Çıkıntılar Maksimum 9-10 KM Seviyesinde?

Dünya kabuğunun en derin çukurları ya da en yüksek dağlarına bakarsak göreceğimiz sayılar en fazla 10 KM seviyelerinde seyrediyor. Peki neden?

okyanusun en derin noktasının derinliği ile en yüksek dağın yüksekliği yaklaşık olarak aynıdır. mariana trench yaklaşık 10 km, everest dağı ise yaklaşık 9 km'dir.

Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alan, -11.035 m rakımlı Mariana Çukuru.

dünya üzerinde 100 km yüksekliğinde dağlar ya da 50 km derinliğinde okyanuslar bulunmamaktadır. ve bu hiç de garip bir durum değil hatta fizik kanunlarının gereğidir. 

bunun nedeni dünyanın kütlesi, yoğunluğu gibi faktörlere bağlıdır zira bu faktörler de dünyanın kütleçekim etkisini etkilemektedir.

dünya üzerinde bir dağ yüz kilometre yüksekliğinde olamaz çünkü dağın kendi ağırlığı belli bir seviyeyi aştığında batmaya başlar, benzer durum derin noktalar için de geçerli.


bildiğiniz üzere astroidler gezegenler gibi küresel değildirler. bunun nedeni kütleçekimlerinin kendileri küre biçiminde çökmeye zorlayacak kadar çok olmamasıdır, bir gezegenin kütleçekimi ne kadar büyükse o derece pürüzsüz bir küre halini alacaktır doğal olarak.


mars'ın yer çekimi dünyadan daha düşüktür, bu nedenle de güneş sistemindeki en yüksek dağ olan olympus mons'un (26.4 km) oluşmasına olanak tanımıştır.


şu linkten ilgili hesaplamalara da bakabilirsiniz.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir