Yolcuların Çoğunun Uçak Henüz Düşmeden Havada Öldüğü 2005 Helios Uçak Kazası

14 Ağustos 2005 günü Kıbrıs Rum Kesimi'nin özel havayolu şirketi Helios’a ait Boeing-737 tipi yolcu uçağı, Atina aktarmalı Larnaka-Prag seferi sırasında Atina'da dağlık bir bölgeye düşmüştü ve kazada 115 yolcu ile 6 mürettebat ölmüştü. Bu korkunç kazanın detaylarına bakalım.
Yolcuların Çoğunun Uçak Henüz Düşmeden Havada Öldüğü 2005 Helios Uçak Kazası


daha önce de birkaç kez klima arızası saptanan uçak zaten geçen ay bu nedenle bakıma alınmış. kıbrıs'tan havalandıktan sonra yeniden klima arızası oluşuyor. 2000-3000 metrenin üzerine çıkan uçaklarda mutlaka kabine basınçlı hava verilir, bu yükseklikten itibaren oksijen basıncı giderek azalır. 8000-10000 metrede ise kabinde basınçsız yaşayamazsınız -everest'e çıkan dağcıların oksijen tüpü kullandığını hatırlayın- 

yolcu uçaklarının normal seyir yüksekliğinde mutlaka ve mutlaka kabine oksijen verilir. işte bu uçakta bir şekilde havalandırma sistemi bozulmuş muhtemelen. kabin içi basıncı düşünce oksijen maskeleri tavandan otomatik ama muhtemelen iniyor, ama muhtemelen sistem tamamen arızalı olduğu için bunlar da işe yaramıyor. oksijen azlığı nedeniyle yolcular ve mürettebat bayılıyor. otomatik pilotta olan uçak yakıt bitince veya bir şekilde irtifa kaybedince çakılıyor. 

uçaktan yanıt alamayan yunan hava kontrolu iki f-16 gönderiyor, pilotlar uçağı görüp yanaşıyorlar. gördükleri manzara dehşet; yolcu kabininde oksijen maskeleri tavandan inmiş, kokpitte kaptan pilot koltuğunda yok ve o sırada ikinci pilot da bayılıp kumanda konsolunun üzerine düşüyor. yolcu mu yoksa mürettabat mı olduğu anlaşılamayan birkaç kişi de el yordamıyla uçağı idare etmeye çalışıyor. bir süre sonra muhtemelen onlar da bayılacak ve uçak kaçınılmaz sonuna doğru başıboş devam edecek...

olay budur...

Kaza sonrasında şirkete dava açıldı

kıbrıs rum ağır ceza mahkemesi kazayla ilgili davada, dört şirket yöneticisinin suçlu olduğunu gösteren delil bulunmadığına kanaat getirdi.

kazanın sebebinin bakım sırasında manuel modda bırakılan uçağın basınç sistem kontrolünün pilotların çek list uygulaması sırasında dikkat edilmeyerek otomatik mode’a konmaması olduğu anlaşıldı. uçak yerden yükseğe çıkmaya başlamasıyla otomatik olarak devreye girmesi gereken basınç sistemi çalışmamış ve uçak yükseldikçe havadaki oksijen seviyesinin düşmesiyle pilotlar ve yolcular farkında olmadan bayılarak kendinden geçmişti. otomatik pilotta normal bir şekilde uçuşuna devam eden uçak atina yakınlarına kadar gelmiş bu arada pilotlarla telsiz teması kuramayan kontrolörler yunan hava kuvvetlerini arayarak silahlı f-16 uçaklarını kaldırmıştı. 

evvela terör saldırısı tahmin edilen bu durum uçak içinde hiçbir hayat ibaresinin olmaması üzerine başka bir boyuta girmişti. avcı uçaklarına uçağın atina veya diğer meskun mekanlara düşmesi pozisyonu olması durumunda yolcu uçağını düşürme emri verilmişti. uçuşun son anlarında kokpitte bir hareketlilik görülmüş ve bunun her nasılsa o sıra hipoksiden kurtulan ve pilotluk lisansı da olan bir kabin görevlisi olduğu anlaşıldı. 

rum basınına göre, mahkemenin verdiği bu ara karar, kazada hayatını kaybeden 121 kişinin yakınları tarafından öfke ve derin üzüntüyle karşılandı. kazada ölen kişilerin yakınları, mahkemenin kararına büyük tepki gösterdi. başsavcı petros kliridis, ağır ceza mahkemesi’nin verdiği karar üzerinde çalışacaklarını ve kararı temyize götürmeyi düşüneceklerini söyledi.